Thomas Thon

Naam: Thomas Thon

Organisatie: Rhebergen Composites

Activiteiten van de organisatie, algemeen:

Rhebergen Composites is specialist in het leveren van maatwerk turnkey oplossingen in composiet voor met name de maritieme industrie en in het bijzonder de superjachtindustrie.

Activiteiten van de organisatie tav Groot Composiet: Innovatie projecten, al dan niet branche gebonden.

Je rol in de organisatie: Technical Sales Manager, contact en technisch meedenken met de klant, in mogelijkheden en oplossingen in composiet en breder

Opleiding:

Na het Gymnasium een praktijkgerichte opleiding Jachtbouw in hout, kunststof en metaal aan de Hogeschool van Duisburg in Duitsland.

Werkervaring: begonnen als eigen ondernemer in de benodigde materialen voor de composietbouw in Duitsland. Sinds 1998 actief bij Rhebergen Composites in de ontwikkeling van technische producten en projecten internationaal vanuit Nederland. Aldus allround ontwikkeld tot specialistisch composiet kenner (in de jachtbouw).

Hoe druk jij jouw stempel op de organisatie?

Inspringen op de vraag van de klant en die in goede banen leiden binnen de organisatie.

Hoe drukte jij jouw stempel op de Groot Composiet alliantie?

We hebben iets onmogelijks mogelijk gemaakt.

Citaten

“Wanneer we zelf een commercieel project starten begint dat met een klant en een vraag, dan ontwikkelen we daarvoor een maatwerk product, vervolgens zoeken we als dat nodig is partijen om mee samen te werken om het product te realiseren. Dit is wat voor Rhebergen Composites ondernemerschap betekent.

De innovatieprojecten binnen de Open Innovatie Alliantie Groot Composiet daarentegen verlopen in een andere volgorde. Er is een subsidie plus er zijn partijen om mee samen te werken. Pas daarna ga je zoeken naar een klant en een project waarin alle partijen, inclusief de klant, zich kunnen vinden. Eigenlijk werkt ondernemerschap niet zo. Hierbij is het feit dat de klant eventueel geheimhouding vraagt nog een extra obstakel. De constructie heeft iets krampachtigs.”

“In het open innovatieproces delen we de kennis met de andere deelnemers van Groot Composiet of zelfs nog breder, maar wij en onze klant houden wel een voorsprong van bijvoorbeeld twee jaar. Het delen van kennis hangt natuurlijk ook af van wat de ander met die kennis gaat doen. We kunnen kennis over productiewijzen makkelijker delen als duidelijk is dat de andere partij die inzet voor een ander product of een andere markt dan wij.”

“Onder andere door de deelname aan Groot Composiet zijn we met de partners meer gaan samenwerken dan voorheen, toen deden we dat eignelijk alleen in de keten. We zijn niet direct op het gebied van innovatieprojecten aan het samenwerken, maar we zijn wel bezig met het uitbesteden van productiewerk.”

“Speciaal bij wat meer onzekere ontwikkelingen is een persoonlijke klik nodig. Die persoonlijke klik heeft ook te maken met dezelfde soort ideeen die je hebt over technische oplossingen. Wanneer je daarover op eenzelfde manier nadenkt, geeft dat vertrouwen in de goede afloop van je project of product.”

“Ik heb eerlijk gezegd nooit echt stil gestaan bij de term ‘open’ in open  innoveren. Voor Rhebergen Composites was het innoveren zélf belangrijker.”

video icon